måndag 1 december 2008

Bokinköp

Av våra studiecirkelpengar tänker vi köpa böcker och behöver ta beslut om det ganska snart. Senast tisdag kväll den 2 december.

Vi behöver ta beslut om följande:

1.
Vilka böcker vi vill ha. Böcker som för varje medlem får kosta omkring 200 kronor. (Gärna med ett eller två reservalternativ om de önskade böckerna inte finns inne.) Böckerna ska vara av skönlitterär art eller handla om skrivande, litteratur eller kreativitet.

Ett förslag är pdf-boken: Skriv boken! (80 50 kr+ porto)

2.
Dag för inköp. Vi bestämde först för att träffas på Akademibokhandeln den 8 december, men blir tvungen att ändra den dagen.
Nya alternativ är:
- onsdag 3 december 18.15 (de stänger 19)
- fredag 5 december 18.15 (de har öppet till 19) eller
- tisdag 9 december kl 17.15 (de har öppet till kl. 20).

(Senast 15 december måste rekvisitionen användas).

3.
Om det inte kommer några bokförslag så hade Ulrika en idé om att köpa in flera ex av en och samma bok, läsa och sedan diskutera.
Tipsa gärna!

***

Vissa av er har kanske redan mailat Ulrika men annars får ni gärna lämna era svar i kommentarerna.

Nu tog jag mig friheten att styra. Ni är välkomna att komma med invändningar.

Vår åttonde träff

Vi träffades hemma hos mig, diskuterade bokinköp, gick igenom hemsidan och bloggen.

/Martina

torsdag 13 november 2008

15 rader för två biobiljetter

Handels bjuder just nu på biobiljetter för den som vill dela med sig av sina arbetserfarenheter.

Hemsidan hittar du här!

Tips från Johan Z

Vår sjunde träff

Vår sjunde träff och vi utökade oss med ännu en Johan.
Lotta var träffansvarig och vi gjorde övningar kring temat: hur livet borde/kunde ha varit. En muntlig och en skriftlig övning.

Fint att ni finnsl!

/Martina

Vår sjätte träff- Stagnelius

En dimmig kväll där ljusen fortfarande brann på kyrkogården efter allhelgona.
Göran Hägg berättade om poeten Stagnelius på Redbergsteatern.

/Martina

söndag 2 november 2008

Boktips


Mitt i tentaperioden försöker jag även läsa lite vanlig skönlitteratur. Innan jag somnar med boken på näsan brukar jag komma några rader i allafall och jag tycker att detta är en bra bok. Den spelar an lite på det vi talat om i skrivarkollektivet. Att skriva självbiografiskt. 
   Katrine Marie Guldager har skrivit Ljusgränsen En psykolanalys. Här berättar hon om sin psykoanalys och hon blandar det med fragment från tidigare händelser i livet. Det jag gillar är att det aldrig blir någon direkt nedgång i obekväma detaljer, man får dem mellan raderna i stället. Analysen sker på divanen, i boken berättar hon hur det var. Här är recentionen som fick mig att vilja läsa den.
/ Linda

måndag 20 oktober 2008

Tips

ALL YOU NEED IS KÄRLEKSROMANEN

"All You need is love" sjöng Beatles 1967. Så löd inte sensmoralen kring den medeltida berättelsens mesta kärlekspar, Tristan och Isolde. Så vad är kärlek? Den eviga frågan pockar fortfarande på svar. Vilken bild av kärleken, människan och vårt samhälle ger dagens kärleksromaner? Om tankar och känslor vi sällan talar högt om, trots dagens häxjakter på det privata.

Peter Kihlgård författare - Love, love, love
Gunnar Bjursell professor i molekylär biologi - Vad är kärlek?
Annelie Bränström-Öhman fil.dr. litteraturvetenskap - Dissidenta röster i kärleksromanen
Ylva Eggehorn författare - Lustens idéhistoria

Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke

Lördag 25 oktober, kl 15.00
Asperö-salen, Folkets Hus Järntorget, Göteborg

Under pausen tillhandahålls kaffeservering

Vår femte träff - Poetry Slam

Varmt, trångt och mysigt var det när den fjärde delfinalen avgjordes på café Hängmattan. Värmeljusen brann, vi drack te, åt äppelkaka, skrattade och lyssnade till de åtta finalister som slogs om poängen. Lotta, jag, min sambo Johannes och grannpojkarna Simon och Isak var en av de fem jurygrupperna som såg till att rätt poet vann.
En trevlig kväll!

/Martina

Vår fjärde träff

Vår fjärde träff och vi skrev till bilder, skrev drömlista och "kontrakt med oss själva" baserat på frågor som:
"Tre saker som jag lovar mig själv att jag ska göra inom ett år/ Dessa tre egenskaper tänker jag utveckla inom ett år / Tre roliga saker som jag vill ska inträffa i mitt liv inom ett år"
(Från Mia Törnbloms bok Självkänsla nu.)

Vi pratade om att hjälpas åt med att vara cirkelledare, att helt skippa hemuppgifterna den här terminen och hur man kan sätta mål och skapa skrivrutiner.

/Martina

söndag 19 oktober 2008

Inlägg i namndebatten

Namnet Skalbaggarna kommer från den här dikten:

Instruktion för skalbaggar

För att man ska kunna flyga
måste skalet klyvas och
den ömtåliga kroppen
blottas.

För att man ska kunna flyga
måste man gå högst upp på
strået även om det böjer
sig och svindeln kommer.

För att kunna flyga
måste modet vara aningen
större än rädslan
och en gynnsam vind råda.

Margareta Ekstrand

Det är lite sent nu, men jag kom att tänka på att "Ejaden" skulle kunna vara ett kaxig variant av "Eja", inspirerat av "Plejaden" som var en grupp franska diktare under 1500-talet (Plejaden var en stjärnbild bestående av sju stjärnor tror jag). Såhär står det i lexikonet på sajten om dem:
• Plejaden
Pleja´den, fr. la Pléiade ('Sjustjärnan'), en grupp franska poeter vid mitten av 1500-talet som med inspiration från Italien ville skapa en fransk renässanslitteratur. Namnet lanserades av Pierre de Ronsard, gruppens förnämste poet, och Joachim Du Bellay gav gruppen dess programskrift med "Deffense et illustration de la langue françoyse" (1549). Som medlemmar räknades också Jean Antoine de Baïf, Rémi Belleau, Étienne Jodelle, Jacques Peletier du Mans och Pontus de Tyard, men ibland nämndes andra namn. P:s mål var att i en diktning som imiterade antikens visa det franska språkets rikedom och tjänlighet till förnämlig konst. Man experimenterade med antika versmått som hexametern, sammansatta ord efter grekiskt mönster och ibland också med ljudenlig stavning.

/Ulrika

tisdag 7 oktober 2008

Vår tredje träff

Under vår tredje träff fick vi skriva en hjälte-berättelse efter att först ha målat den. På sex olika blad skulle vi rita vår hjältes mål, hinder och utgångspunkt. (En övning av Åke Högberg från Att utvecklas med symboler). Våra hjältar blev allt från maskar och fåglar till diktatorer.

Hemuppgift till skriftlig inlämning den 29 oktober: gör om en närstående person till en fiktiv gestalt och skriv en berättelse om den karaktären. Max fem sidor med 1,5 radavstånd och teckenstorlek 12. Inlämning på mailen.

/Martina

måndag 6 oktober 2008

Namndebatten del 3

Än så länge leder namnförslagen Krelitur och Skalbaggarna med vardera tre röster.

Hepp, sex dagar kvar att rösta.

/Martina

Inspirationsaktivitet 2

Träffen vecka 44 byts istället ut mot två aktiviteter.

1. Poetry Slam, Poesitävling på Café Hängmattan. Alldeles gratis.

Söndag den 19 Oktober, kl. 18.00 På Café Hängmattan. Förslagsvis kan vi träffas en timme innan så att vi hinner dricka en kopp och dryfta livet lite?

2. Stagnelius och hans tid - Göran Hägg. Föreläsning med Göran Hägg, docent i litteraturvetenskap och författare till biografin I världsfurstens harem.
Erik Johan Stagnelius (1793-1823) är den mest älskade av den svenska romantikens poeter. Göran Häggs biografi kastar nytt ljus över den gåtfulle skaldens liv och verk.

Tisdagen den 4 november, kl 18.30, Redbergsteatern

Jag har bokat biljetter för fem personer; Lotta, Linda, Johan, Elisabeth och mig själv. Jessica och Ulrika kunde inte.

Tack till Studieförbundet Vuxenskolan som var snälla och gav oss rabatt.


/Martina

tisdag 30 september 2008

Inspirationsaktiviteter - uppdaterad

Vecka 44 kan vi inte träffas på Knuten utan har istället tänkt att träffas någon annanstans antingen för att skriva eller gå på en "inspirationsaktivitet".

Här följer åtta olika förslag, (varav två inte direkt har med skrivande att göra):



Poetry Slam

Poesitävlingarna på Café Hängmattan rullar vidare med oförminskad spänning. Deltävling 4 - Sista chansen att ta sig till final.

Var och när: Söndag 19 Oktober, kl. 18.00 På Café Hängmattan

Pris: Gratis


Litterära symposium – All you need is kärleksromanen

All You need is love" sjöng Beatles 1967. Så löd inte sensmoralen kring den medeltida berättelsens mesta kärlekspar, Tristan och Isolde. Så vad är kärlek? Den eviga frågan pockar fortfarande på svar. Vilken bild av kärleken, människan och vårt samhälle ger dagens kärleksromaner? Om tankar och känslor vi sällan talar högt om, trots dagens häxjakter på det privata.

Peter Kihlgård författare (Love, love, love), Gunnar Bjursell professor i molekylär biologi (Vad är kärlek?), Annelie Bränström-Öhman fil.dr. Litteraturvetenskap (Dissidenta röster i kärleksromanen), Ylva Eggehorn författare (Lustens idéhistoria).Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke

Var och när: Lördag 25 oktober, kl 15.00, Folkets Hus Järntorget

Kostnad: Gratis(?)


Poetry Slam - Improesi

Dags att se vem som är bäst på att improvisera fram dikter...

Var och när: Söndag 26 Oktober, kl. 18.00 På Café Hängmattan Meny & bar.

Pris: Gratis


Mindfulness med Titti Holmer, psykolog

Mindfulness är en teknik som handlar om att vara medvetet närvarande i nuet. Du får lära dig korta grundläggande övningar som kan hjälpa dig att hantera stress, smärta, oro och ilska.

Var och när:: Tisdag den 28 oktober, kl 18.30, Redbergsteatern

Pris: 80 kr, obligatorisk föranmälan.


Kreativt skrivande på Frivilligcentralen Oscar

Anna Pamp är en ung dam på 30 vårar som alltid skrivit, som skriver för att hon måste. Hon går nu en skrivarkurs i Skåne som ska mynna ut i en bok till våren. Anna pratar om kreativitet, om att göra privat offentligt och om skrivprocessen.

Var och när: Onsdag den 29 okt, OnsdagsSalongen klockan 13-15 (obs tiden!) i källaren i Sjömanskyrkan på Stigbergstorget.

Kostnad: Gratis


Kärlekens energi - Ingalill Roos

Om vårt behov av bekräftelser och goda relationer. I dialogform föreläser Ingalill Roos, samtalsterapeut och socionom, om sin senaste bok Kärlekens energi.

Var och när: Torsdag den 30 oktober, kl 18.30, Redbergsteatern

Pris: 80 kr, obligatorisk föranmälan.


Stagnelius och hans tid - Göran Hägg

Föreläsning med Göran Hägg, docent i litteraturvetenskap och författare till biografin I världsfurstens harem. Erik Johan Stagnelius (1793-1823) är den mest älskade av den svenska romantikens poeter. Göran Häggs biografi kastar nytt ljus över den gåtfulle skaldens liv och verk.

Var och när:: Tisdag den 4 november, kl 18.30, Redbergsteatern

Pris: 80 kr, obligatorisk föranmälan.



Forum för poesi och prosa

"Stenarna där barn jag lekt", en kväll om platser och minnen. Med författarna Jonas Hassen Khemiri, Katarina Frostenson, Gösta Carlson och Kristín Bjarnadóttir.

Var och när: Onsdag 5 November, kl. 19.00. Insläpp från kl. 18.15, Café Hängmattan

Pris: Entré: 70:- Förköp


Egendesignad tid:

Exempelvis låna Kålltorps Fritidsgård, ta med block, penna, pastasallad, kanelbullar och ägna en dag/kväll/helg åt att skriva, läsa, äta, umgås, promenera eller annat som vi känner att vi har lust med.

Alternativt gå på café, tipsa varandra om böcker, ta med egna texter, berätta historier eller krypa upp i varsin fåtölj och skriva i kortare eller längre intervaller.


Vad tycks?
/Martina

fredag 19 september 2008

Namndebatten

Har gjort en liten enkätundersökning i sidospalten med de namn till skrivarkollektivet som jag tolkade blev favoriter. Säg till om jag har missat något.

Namn jag la upp:

metamorfoser
skarabé
dagsmeja
toddlers
skalbaggarna
skriv(k)lådan
//:skrivarkollektivet://
hjärnsläppet
kalejdo(skop)
stapplarna
svischsvosch
saraswati
eja
krelitur


/Martina

Babel

Babel är ett trevligt program.
K Special också.

Inspirationsaktivitet?

29 oktober:
Kreativt skrivande på Frivilligcentralen Oscar
Anna Pamp är en ung dam på 30 vårar som alltid skrivit, som skriver för att hon måste. Hon går nu en skrivarkurs i Skåne som ska mynna ut i en bok till våren. Anna pratar om kreativitet, om att göra privat offentligt och om skrivprocessen.
OnsdagsSalongen klockan 13-15 i källaren i Sjömanskyrkan på Stigbergstorget.

Tyckte först att det här verkade vara intressant och en bra inspirationsaktivitet, (som ersättning för den gången vi inte kan ses som vanligt på Knuten), men upptäckte sedan att det var på dagen och inte på kvällen.


En annan föreläsning, som jag tror att du Lotta nämnde, och som jag gärna skulle vilja gå på:

Ti 11/11 Härskartekniker - den fula vägen till makt
Lär dig känna igen kvinnors och mäns olika härskartekniker. Och framförallt - hur du avväpnar dem. Med Elaine Bergqvist, retorikkonsult, författare och chef för utbildningsföretaget Zebra, som specialiserat sig på härskartekniker. Köp biljett via Blå Ställets biljettkassa, tel 031-330 50 65 eller www.ticnet.se
20 kr/person. Kl 18.

/Martina

Några intressanta saker som händer i höst

9 okt. Övergivna platser 2
Jan Jörnmark kommer till Vuxenskolan. Tid: 18.30. Plats: RedbergsTeatern. Pris: 80:-. Föranmälan på 031-707 18 00.

4 nov. Konsert: Hardcore/Deathcore

4 nov. Stagnelius och hans tid
Föreläsning av Göran Hägg.
Tid: 18.30. Plats: RedbergsTeatern. Pris: 80:-. Föranmälan på 031-707 18 00.

5 nov. Filmvisning på Kåken
Fri entré. Aktuell film finns på hemsidan en vecka innan. www.goteborg.se/kaken

11 nov Författarbesök: Ami Lönnroth samtalar med Berit Ås
"Förbannad är jag ganska ofta"
Entré 50 kr för vuxna
20 kr för studenter, pensionärer och arbetslösa
Ami Lönnroth samtalar med Berit Ås runt boken "Förbannad är jag ganska ofta".
Berit Ås är pionjär, inte bara inom kvinnokampen. På 70-talet blev hon Norges första kvinnliga partiledare för Sosialistisk Venstre.

/Lotta

Kloka ord

Nyhetsbrev från Kreativ Insikt

Våga utmana dina sanningar!


I våras satt jag och pratade med en kvinna som talade om för mig att det var omöjligt för henne att finna en man. Hon radade upp en mängd anledningar, hon hade allt klart för sig. Jag förstod på henne att hon inte var nöjd med att leva ensam, hon ville verkligen finna en man att dela livet med. Men i vägen stod hennes "sanning" att det inte fanns några män åt henne.
Jag frågade henne om hon var beredd att utmana sin sanning. I min värld är det ju så att vi själva skapar våra liv genom hur vi tänker och agerar, och i det här fallet tyckte jag det såg ut som om den här kvinnan hade skapat sitt ensamma liv genom att bestämma och tro på att det faktiskt inte fanns några män åt henne. Hon lyssnade på vad jag sa och gick med på att byta ut den mening hon hade inom sig som sa att det inte fanns några män åt henne mot en annan: Det är lätt för mig att hitta en man att älska. Jag bad henne att tänka den meningen flera gånger per dag.
Det här var i mitten av maj. I slutet av juli fick jag av en gemensam bekant höra att kvinnan var nyförälskad i en underbar man. Är det inte fantastiskt! Och det händer hela tiden.
Själv gick jag länge och hade en "sanning" som löd "Det är tråkigt och jobbigt att springa". Så plötsligt bestämde jag mig för att utmana den tanken och började istället tänka "Jag älskar att röra på mig och springa är enkelt". Innan jag visste ordet av var jag en löpare och sprang lyckligt tre gånger i veckan, vilket förbättrade min livskvalitet stort.
Vad går du runt och bär på för tankar och "sanningar" som du kanske skulle må bra av att utmana? "Ingen arbetsgivare vill anställa någon över 50", "det finns inga jobb som passar mig på min ort", "jag är sjuk", "nu när det är lågkonjunktur kommer det att gå dåligt för mitt företag", "att bli vegetarian är svårt och jobbigt", "jag är för tjock för att dansa", "ingen kan älska mig", "att gå i terapi är för knäppjökar", "att plugga på högskolan är för smartskallar, inte mig" - eller någonting helt annat?
Jag tror att vi har de här tankarna, "sanningarna", för att på något sätt skydda oss själva - från att bli lämnade, från att misslyckas, från att utsättas för bedömning, från att lyckas och hamna i strålkastarljuset etc. Men det finns en gräns där de inte längre skyddar oss, utan faktiskt berövar oss vår frihet. Alla dessa påståenden om hur världen är och ser ut blir till ett fängelse för oss, och i värsta fall sitter vi där inne och blir bittra över livet.
Jag utmanar dig att utmana dig själv! Lyssna på vilka tankar och sanningar du går omkring med och våga utmana dem! Ta en sanning, gör en affirmation (ett positivt påstående i nuet) av motsatsen och upprepa den för dig själv så ofta du kan. Om till exempel en av dina tankar eller "sanningar" är att det inte finns något roligt jobb som passar dig så gör du kanske den här affirmationen: Det är lätt för mig att hitta ett roligt arbete. Säg det så ofta du kan och särskilt när du håller på att börja tänka din gamla sanning. Känn särskilt efter vilken skillnad det gör i din energinivå att tänka den positiva meningen jämfört med när du tänker den negativa - och redan där har du börjat att omskapa ditt liv!

Av: Carolina Gårdheim

(Tips från Ulrika.)

Vår andra träff

Under vår andra träff var det tre som inte kunde inte komma, tre andra som kunde och en ny som kom på provbesök.

Vi skrev om vår barndom med uppmaningen att ljuga minst en gång och där vissa glömde att ljuga och andra fabulerade ohämmat. Vi skrev dialoger och pratade om skrivprocessen, om att vilja skriva men ha svårigheter att hitta rutiner och komma förbi sin inre kritiker och motstånd. Vi fick svara på frågor som: vad skriver du, varför skriver du, hur fungerar det rent praktiskt, hur får du inspiration, vad påverkar skrivandet och hur påverkar det dig? Intressanta frågor som ledde vidare till tankar om hur skrivarkollektivet skulle kunna hjälpa oss med att uppnå våra mål.

Tillägg till hemuppgiften: att ljuga minst en gång.

Vi tog inget nytt beslut om vilken dag i veckan vi ska ses framöver utan tar upp det igen när fler är närvarande. Nästa gång ses vi alltså som vanligt onsdag klockan sju.

Väl mött!

/Martina

Om bloggen

Har ni själva saker som ni skulle vilja lägga in på bloggen kan ni också maila det till mig så kan jag lägga upp det.

/Martina

måndag 8 september 2008

Vår första date

Höstens första efterlängtade träff med avslappning, skrivövningar, prat, te och ny medlem.

Hemuppgiften är spontant skrivande till temat barndom - att under några minuter (5-15) skriva ner det som dyker upp och därefter välja ut en av de bilderna och skriva mer ingående om det, minnas lukter, ljud, synintryck etc.

Under träffen fick vi spontanskriva till några valda låtar. Sanningen om dig med Tomas Andersson Wij, School med Supertram och A bang on the ear med Waterboys:








tisdag 2 september 2008

Författarfrukostar

Entré inkl frukostbuffé 100/120 kronor. Biljetter beställes/köpes via Pustervik Biljetter, tel 13 06 80. Frukost serveras från kl 09.30. Bokförsäljning. Författaren signerar.


11/10: MAJGULL AXELSSON – IS OCH VATTEN, VATTEN OCH IS

Ingen har utforskat syskon- och tvillingmotiv med sådan fantasi, intensitet, samhälleligt och socialt patos som Majgull Axelsson. I Aprilhäxan ruvar den utstötta, institutionaliserade Desirée på hämnd. I Den jag aldrig var lever huvudpersonen MaryMarie två separata liv. I nya Is och vatten, vatten och is skildras en tärande rivalitet mellan två tvillingsystrar, en föräldralöshet som går i arv och hur den som står allra närmast kan bli den mest främmande.


18/10: TORBJÖRN FLYGT – HIMMEL


Vilka verkligheter, drömmar och liv ryms i det samtida Sverige? Torbjörn Flygt, augustprisbelönad för romanen Underdog, är aktuell med en ny roman, Himmel. I denna ges ett tvärsnitt av vår tid och en skarpsynt gestaltning av människor som lever i samma stad men i olika hörn av samhället. Om tre olika kärlekar, vardagsliv, förutsättningar och öden.


18/10: GÖRAN GREIDER – DET GÅNGNA ÄR SOM EN DRÖM OCH DET NÄRVARANDE FÖRSTÅR JAG INTE


Med start i Dan Anderssons sista dag i livet och den följande polisutredningen berättar Göran Greider om hur Anderssons liv och verk speglas i varandra. I biografin Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke växer en annorlunda bild av finnmarksskalden fram, hans klyvnad mellan stad och land, svenskt och finskt, känslor av hemlöshet och längtan en placering.


8/11 ELLEN MATTSSON – GLÄDJESTRANDEN


Frank går före med lien, Tora går efter bland trotjänare och tjänstefolk och binder rågen, och traktens bönder går på vargjakt. Ellen Mattsson berättar i sin aktuella roman Glädjestranden om samvaron mellan människor som lever tillsammans utan att ha valt varandra, där ömsesidig respekt och förtrolighet sakta kommer till stånd. Berättelsen utspelas i Bohuslän och bygger på Mattssons egen släkthistoria.


18/11: CARIN MANNHEIMER – SISTA DANSEN

Författarfrukost på Älvstrandens Bibliotek med författaren, journalisten och regissören Carin Mannheimer. Mannheimer är aktuell med pjäsen Sista dansen på Stadsteatern, och mottog i år Västra Götalands kulturpris för att hon "med en aldrig sviktande skarp och genomträngande blick på livet ... under lång tid skildrat den ständiga föränderliga svenska samtiden, med ögon och sinnen fyllda med såväl precision och oräddhet som förståelse, ömhet och inte minst humor".


29/11: DICK HARRISON – SLAVERI DEL III

Enligt FN:s beräkningar lever idag runt 13 miljoner människor i slaveri. Det verkliga antalet är med all säkerhet betydligt högre, kanske närmare 100 miljoner. Slavarna arbetar med allt möjligt – hantverk, industri, sex, jordbruk, gruvarbete. I den avslutande delen i trilogin Slaveri – en världshistoria om ofrihet presenterar Dick Harrison, professor i historia, slaveriet på 1800- och 1900-talen fram till dagens situation.


29/11: MARGARETA STRÖMSTEDT – LEVNADSTECKNAREN


Journalisten, TV-producenten och författaren Margareta Strömstedt har rönt stor uppmärksmhet för sina böcker: den självbiografiska trilogin Julstädningarna och döden, Församlingen under jorden och Natten innan de hängde Ruth Ellis, med dess idag klassiska barndomsberättelse om uppväxten i ett småländskt samhälle och skildring av vuxen- och äktenskap som efter många år och några häftiga vågrörelser finner ro. Som nära vän till Astrid Lindgren, har hon också författat biografin Astrid Lindgren – en levnadsteckning.

6/12: ELSIE JOHANSSON – SIN ENSAMMA KROPP


Vem blir man om man inte är ärlig mot sig själv? Elsie Johansson fortsätter att undersöka människans drivkrafter. I den nya romanen Sin ensamma kropp slits en sjuttioplus-änka och egen företagare med proletär bakgrund mellan två världar. Hon förväntas som äldre slå sig till ro, men vägrar "tanteri" och är i själva verket nyförälskad. Det är aldrig för sent att börja om!


17/1-2009: ÅKE EDWARDSON – DEN SISTA WINTERN!


Välkommen till den sista Den sista vintern i Göteborg. Åke Edwardsons kriminalsvit om Erik Winter har fascinerat den stora publiken och de kräsna kritikerna med sin exakta dialog, stilistiska skärpa och den brutala skönheten i miljöskildringen. Nu avslutas sviten och en epok går i graven, samtidigt som göteborgsskildringarna, översatta till tjugo språk, fortsätter att erövra den internationella arenan.

måndag 7 juli 2008

Värdefulla källor att hämta ur

Annika Burholm, Den åttonde dvärgen (full av roliga, men ibland väldigt galna övningar)

Julia Cameron, Öka din kreativitet (fantastisk arbetsbok om att bli/vara en skapande person)

Julia Cameron, Konsten att vara kreativ (fortsättning med ytterligare övningar)

Peter Gustav Johansson, Fyra genrer: Spiken i körsbärsträdet (novell), Mellan bilderna (lyrik), Harlekins mask (dramatik), Cervantes arv (roman)

Varje bok innehåller ett antal texter från historisk tid till nutid med inledande författarpresentationer och lite övningar och annat. Bra för att få översikt och för att nosa på olika författare, epoker och stilar.

Författarkortleken – fantastiskt verktyg med 52 kort där det står en kort fras på varje kort, exempelvis ”Den vita stenen” som man använder som startpunkt för en berättelse. Skapad av Ann Westermark och vackert utformad. Vi har använt dem mest muntligt under träffarna, men man kan också dra ett kort och skriva oavbrutet i 3–5 minuter.

Bevara ögonblicket


Kreativ låda:
Bevara ögonblicket. Köp ett litet skissblock och en mjuk blyertspenna. Ta med det dit du går och rita av växterna i doktorns väntrum eller kaffekoppen på caféet medan kompisen är på toa. Du behöver inte vara duktig på att teckna, poängen är att fånga vardagens små äventyr och detaljer.

Från: Öka din kreativitet med Julia Cameron.

//Ulrika

Skärmsläckare

Poesi som skärmsläckare.

//Ulrika

Livsenergier

Lite kortfattad text kring livscykeln, ett försök att beskriva hur energi rör sig i olika skeden i livet. Det är för mig en väldigt sann och viktig aspekt att ha med i skapandet, det ger mig en djupare förståelse kring mitt eget flöde.

Jag kommer att ta skapandeprocessen som exempel i detta, men det går att använda på allt, från förhållanden till storstädningen, minuter och veckor.

Vi börjar i
Jord
: Energin/idén vaknar till liv och börjar gro. Tankar kommer och går och idén växer. Till slut kommer en tidpunkt då det börjar bli dax att göra något konkret, manifestera det som vill bli sagt och gjort. Grodden kommer upp över markytan. Vi är inne i
Eldfasen: Här händer det saker, det skrivs och växer och det som görs har en riktning. Man är tydlig och fokuserad och görande. Sen kommer man till en tidpunkt då det som är sagt är sagt och det som är gjort är gjort. Det finns inget mer. Energin börjar dala. Här är det väldigt lätt att man kör över sig själv och vill fortsätta vara produktiv och man tappar grunden och går upp i huvudet för mycket. Nu är det dags att Släppa taget om det som är skapat, vi går över i
Vattenfasen: Här släpper vi det som vi gjort, låter spänningar släppa och andas ut. Ju mer vi släpper och slappnar av desto lättare kommer vi in i nästa fas
Luftfasen: Här kommer förhoppningsvis det där lilla lyckoruset över att något har blivit manifesterat. Full av energi kommer det nya impulser och idéerna flyger runt igen. Vi känner oss lätta och fria. Nästa fas är lätt att hoppa över. Det är lätt att agera på alla dessa ideer somkommer i luftfasen men då är det bra att känna till nästa fal som kallas för
Eterfasen: Det är en tid för återkoppling och återhämtning och integrering. Det kan beskrivas som ett meditativt tillstånd, man är vaken och närvarande både inom och utom sig själv. Efter ett tag börjar det röra sig igen och vi är på väg in i jordfasen igen och cirkeln är sluten.

//Linda

Jessica Page Morrell

Hittade hos författarcoachen, om en bok som heter Writer's I ching. Men det som fångade mig ännu mer var författarens sida. Hennes ord stämmer så bra med mina tankar och det jag söker. Något för er också?

//Ulrika

Gratis programvaror

Hittade bl.a. den här länken med olika gratis programvaror för att underlätta det skrivande livet, bland annat ett mindmap-program och ett program för att organisera sitt material om man skriver en längre berättelse.

Kolla också upp det här!

// Ulrika

Dikt av Margareta Ekstrand

Instruktion för skalbaggar

För att man ska kunna flyga
måste skalet klyvas och
den ömtåliga kroppen
blottas

För att man ska kunna flyga
måste man gå högst upp på
strået även om det böjer
sig och svindeln kommer

För att kunna flyga
måste modet vara aningen
större än rädslan
och en gynnsam vind råda

- Margareta Ekstrand

Lagringssida

Ramlade på den här sidan, tänkte ifall det är så att vi inte kan publicera texter på Google, så kanske detta kan vara ett alternativ. Kanhända har de liknande regler. Vi får väl läsa noggrannare om det blir aktuellt.

//Ulrika

Diktskola

Diktskola från bloggen Min plats bland orden.

Böcker om skrivande

En bra och omfattande boklista med böcker om att skriva.
Hittas här!

//Lotta

Uppmaning av Gaius Plinius den äldre (och Lotta)

Nulla dies sine linera!
Inte en dag utan en rad.

- Gaius Plinius den äldre

Namnförslag

Skrivkollektivet...

skalbaggarna
metamorfoser
jelly fish
dagsmeja
** trädgård
*** verkstad
skrivnördarna
vindarna
skarabé
knoppar(na)
solglimt
korkeken
toddlers, stapplarna
mantlarna, flygande mattor
klådan, skriv(k)lådan
//:skrivarkollektivet://
analfabeterna
frispel
dåmma toddles
mormor gråter
Binchy
knytten
skruttet
Mot fyren
svischsvosch
farbror Bosse, Farbror Blå, Farbror Grön
Mollgan, Låtsaskompisarna
hjärnsläppet
snobbarna
Freuds misstag, Freudianska felsägningar
förvandlingar, förvindlingar, förvanskningar
indisk gud som man anropar vid skapande
apostrof (inledning till gamla texter där man anropar gudarna om hjälp vid skapandet)
Samarkand, geografiska namn, vindar (sirocco, mistral)
skrivänglar
ekrarna
krelitur
något som är en grupp och bildar en enhet, men för tankarna till att delarna är olika sinsemellan
ängsblommor
dörrar på vid gavel
styrkekälla, klarkälla, *** brunn
specialtecknen


Edit1


Från Ulrika:

demo, demon
kalejdo(skop), (kalos=skön, eidos=form, skopei'n=se, anv ofta överfört i bet. mångskiftande, brokig, färggrann)

Edit 3

Från Linda:

Gudinnan heter Saraswati.


Edit2

Från Lotta:

Posa, (markis, handlingskraftig frihetssvärmare, titelfigurens vän i Schillers drama Don Carlos. Berömda är hans ord till Filip II som han söker förmå till reformer: 'Ge oss tankefrihet, Sire')
Yndig, (förtjusande)
Sudda
Eja, (gammel svenska, används vid glada uttryck)
Leira, (för att det är Ariel baklänges)

tisdag 1 juli 2008

Skrivtävling Umeå novellpris

Umeå 2014 inbjuder alla författare, professionella och amatörer, till en novelltävling. Tävlingen kommer att pågå tre år i rad och en vinnare varje år belönas med 100.000 kronor.

För att manifestera Västerbotten som Berättarnas län kan Umeå 2014 med glädje och stolthet presentera ett nytt forum för den svenska novellen. Med en nationell novellpristävling där en kompetent och namnkunnig jury utser en årlig novellpristagare tre år i rad vill Umeå 2014 uppmärksamma konstformen och dess utövare och utveckling.
Ny tävlingsomgång 2009!

Sista inlämningsdag är 31 oktober.

Novellen ska helst inte vara mer än 30.000 tecken.
Innehållet i novellen är valfritt.
Novellen behöver inte vara helt nyskriven, men den får inte ha publicerats tidigare.

Novellen lämnas in anonymt. Namn får INTE stå på novellen. Namn och adress bifogas novellen i ett slutet kuvert. Författarnas namn är anonyma för juryn fram till dess att vinnaren utsetts. Novellen ska skickas in i pappersform, ej digitalt. Det går bra att skicka in flera bidrag, men i separata kuvert.

Umeå kommun
Stadsledningskontoret, Umeå 2014
Marianne Hård af Segerstad
901 84 Umeå

Prisutdelningen kommer att äga rum vid en offentlig ceremoni i april 2009. Vinnare och hedersomnämnanden kommer att publiceras i en antologi. Juryns beslut kan inte överklagas.

Juryn för 2009 års novellpris är ännu inte utsedd. 2008 bestod juryn av följande personer:
Torgny Lindgren, författare
Gunnar Balgård, författare
Elin Claeson, kulturjournalist
Peter Kihlgård, författare
Svante Weyler, förläggare
Kerstin Wixe, kulturjournalist

Info hittades här.

Skrivtävling Ballograf

Störst av allt är kärleken, sägs det. Vad säger du?
Nu har du chansen att berätta om En kärlek i mitt liv. Var och en har sin upplevelse och det behöver inte bara handla om kärlek mellan människor, det kan lika gärna vara en passion för en hobby. Eller varför inte kärleken till ett djur, en stad eller ett landskap?

Ballografs och Icakurirens skrivarpris utlyses nu för sjätte året i rad. Vinnaren får som vanligt motta prispengarna och ett exklusivt pennset från Ballograf ur Åsas hand på Bokmässan i Göteborg i slutet av september. Vinnarbidraget kommer att publiceras i Icakuriren.

Tävlingsregler: Ditt bidrag med temat En kärlek i mitt liv får vara på högst tre A4-sidor med teckensnitt 12, max 9000 nedslag inkl blanksteg. Senast den 1 augusti 2008 vill vi ha ditt bidrag.

Märk ditt manus med namn, adress, telefon och eventuellt e-post.
Skicka det till:
Ballograf AB
Klangfärgsgatan 6
426 52 Västra Frölunda

Juryn består av författaren Åsa Linderborg, Icakurirens chefredaktör Åsa Lundegård samt representanter från Ballograf AB och GCI Göteborg. Vinnaren meddelas i september. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Anställda på Icakuriren, Ballograf eller GCI får inte delta. Ej heller professionella skribenter.

Från hemsidan: http://www.ballograf.se/

torsdag 26 juni 2008

Pausbild

Inspirationsaktiviteter

Förslag var att gå på författarfrukost, berättarkvällar och även att gå på museum (Konstmuseet, Världskulturmuseet) och skriva där, eller gå till café och skriva efteråt. Sista träffen i oktober och november kan vi inte vara på Knuten, kring de datumen planerar vi in en eller två inspirationsaktiviteter i stället för en vanlig träff.

Höstens planering rent allmänt

Terminen löper från 3 september till 10 alt 17 december. Vi fortsätter träffas varannan onsdag kl. 18–20.15. Vi har en skriftlig inlämning (via mejl tills vidare) mitten av oktober och till sista gången före utvärderingen tar vi med en text och läser upp. Vi har läxa till varannan träff. Höstens tema är liv, vilket bl.a. betyder att vi använder våra liv som stoff i vårt skrivande.

Förslag på träffinnehåll:

- En träff bara skriva ihop.
- M
inst en träff ersätts av inspirationsaktivitet.
- T
ema liv på träffar och hemläxor.
-
Hemläxa till varannan gång, med specificerade datum (inte lista att välja ifrån).
-
Olika genrer (thriller, erotisk novell) som vi kan använda att ”klä om” vissa texter i. Lotta lägger upp en lista på siten.

Höstens träffar (preliminär plan)

Datum (Träffansvarig) Innehåll (teansvarig)

3/9 (Ulrika) (Johan te)

17/9 (Lotta) Följetongen (Ulrika te)

1/10 (Ulrika) (Lotta te)

15/10 (Martina/Ulrika) (Linda te)

*29/10 (inspiration?) (Martina te)

12/11 (Ulrika) (Johan te)

*26/11 (inspiration?) (Ulrika te)

10/12 (Ulrika) Utvärdering (Lotta te)

(17/12 (Ulrika) Utvärdering, vi bestämmer i november om det blir 10 eller 17)

(Linda te)

* Vi kan inte vara på Knuten. Vi hittar annan plats att vara på, antingen ha vanlig träff någon annanstans eller så ersätter vi träffen med inspirationsaktivitet båda eller en av gångerna.

Boktips från träff nummer sex

Serien Fyra genrer och där ingår novellen, romanen, lyrik och dramatik. Varje bok innehåller ett antal texter från historisk tid till nutid med inledande författarpresentationer och lite övningar och annat. Det står att den används eller är tänkt för bl.a. kursen i litterär gestaltning. Han som har sammanställt böckerna heter Peter Gustav Johansson.



Magdalena Graafs självbiografiska roman ”Det ska bli ett sant nöje att döda dig” För att hon inte gör sig till offer utan tar tydligt ansvar och för att den är bra skriven. (Den ska tydligen bli tv-serie)





Gregory David Roberts självbiografiska roman ”Shantaram” För hans fantastiska språk och underbara beskrivningar av personer och miljöer, annorlunda och fräscha. (Hans webbsida finns här.)

onsdag 25 juni 2008

GRATIS LJUDBOK

DN kan man ladda ner gratis ljudböcker i MP3-format.
Aldrig fucka upp av Jens Lapidus, Trollkarlen från Oz av L. Frank Baum och Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk.
Sommarlyssningen pågår från 16 juni till och med 27 juli.

Berättelser vid elden

Nu har man börjat berätta i Slottskogen igen.
Varje söndag klockan 19.00.
Plats: Vid eldplatsen
Tid: 19.00
Vägbeskrivning: Ta dig till Björgårdsvillan. Gå upp för backen mot barnens Zoo. Ta till höger och fortsätt rakt fram utmed Bergspromenaden. Efter ca 200 m ser du eldplatsen.




13 juli
Henrik Hallgren
Britten Andersson
"Gudasöner och flinka tjuvar"

20 juli
Bodil Johansson
Krister Jonasson
”Löften, vinning och ljus och skelettkvinnans sång”

27 juli
KG Malm
Gunnar Källström
"Bingohallen i Rimforsa och andra filosofiska betraktelser"

3 aug
Anders Holmberg
Kerstin Thuresson
”Pinsamt….”

10 aug
Tine Winther
Åke Högberg
"Berättelser med krydda och hetta"

17 aug
Annika Halvarsson
Petra Alves Powell
"En stark myt och improviserade pastiller"

24 aug
Kiriaki Christoforidis
Mikael Thomasson
"Udda jämt - om dom som går sina egna vägar”.

31aug
Micke Öberg
Krister Jonasson
"Under tungan finns sanning och lögn"

Årets sommarpratare i P1 klockan 13

JULI

8 Kajsa Bergqvist - världsmästare i höjdhopp
9 Michael Segerström - skådespelare
10 Isabella Lövin - miljö- och kulturjournalist, författare
11 Leif Silbersky - advokat
12 Tina Nordström - kock
13 Björn Ulvaeus - kompositör, textförfattare
14 Åsa Nilsonne - psykiater, professor, författare
15 Antonia Ax:son Johnson - familjeföretagare, entreprenör
16 Yrsa Walldén - studerande, Lyssnarnas Sommarvärd
17 Mattias Klum - fotograf, filmare
18 Hasse Wallman - grundare och vd Wallmans nöjen
19 Dolph Lundgren - skådespelare, regissör
20 Robyn Carlsson - sångerska, låtskrivare
21 Nils Simonson - kirurg, föreläsare
22 Eva Swartz - vd Natur & Kultur
23 Raymond Ahlgren - egenföretagare, författare
24 Katja Geiger - modeskapare, ”Katja of Sweden”
25 Måns Zelmerlöw - artist
26 Manuel Knight - affärsman, psykolog, föreläsare
27 Jens Lapidus - författare, advokat
28 Annika Söder - undergeneraldirektör, diplomat
29 Martina Lowden - författare
30 Göran Hägglund - socialminister, partiledare kd
31 Karin Mamma Andersson - konstnär

AUGUSTI

1 Annika Norlin - artist, låtskrivare, journalist
2 Svante Axelsson - generalsekreterare
3 Pia Johansson - skådespelerska
4 Stavros Louca - matematiklärare
5 Åsa Borgström - hemmansägare
6 Sissela Benn - skådespelerska, komiker
7 Per Hallberg - Oscarsbelönad ljuddesigner
8 Boris Grigorjev - KGB-överste, bosatt i Moskva
9 David Batra - komiker, programledare
10 Pernilla August - skådespelerska
11 Carin Götblad - länspolismästare
12 Ann Henning - författare, översättare
13 Hassan Brijany - skådespelare
14 Mia Skäringer och Klara Zimmergren - komiker, radiopratare
15 Mikael Tornving - komiker
16 Marie-Louise Ekman - blivande Dramatenchef
17 Sommar i backspegeln

Prismor

Bloggupplägget

Så här har jag tänkt:

Blogginläggen, (de löpande anteckningarna som det här) har jag valt att publicera under etiketter som:
texter (våra egna texter om vi vill lägga upp dem)
kollektiv information (intern info av typen: glöm inte att vi har bytt datum/fundera på ett namn etc)
om skrivande (inlägg om skrivandet, övningar, skrivandeprocessen etc)
inspiration (bilder, länkar till andra osv)
böcker (någon bra bok vi har läst, vill tipsa om)
länk- och lästips (hemsida/blogg/artikel som vi vill tips om)
övrigt

I marginalen har jag samlat länkar under olika kategorier. Än så länge:
Skrivrelaterat
Författarbloggar
Bokrelaterat
Nyttolänkar

Har också en rubrik som jag har kallat långtidsinlägg och där länkar jag till blogginlägg som kan vara aktuella under en längre tid.

Längst ner en veckokalender.

Allt är förstås i möbleringsfasen och det tar väl ett tag ett bo in sig.

Reaktioner?